Nadácia pre artritídu odporúča olivový olej

by in Výhody olivového oleja, Zdravie 15. júna 2019

Nadácia pre artritídu odporúča olivový olej

Nadácia pre artritídu navrhuje olivový olej spolu so stredomorskou stravou, ktorá pomôže pacientom trpiacim artritídou.
VICKY PRIOR 6. júna 2018

Nadácia pre artritídu odporúča olivový olej

Nadácia pre artritídu v Spojenom kráľovstve odporučila, aby olivový olej pomohol znížiť zápal kĺbov spôsobený artritídou.
Výhody stredomorskej stravy už dlho podporujú výskumní pracovníci v oblasti artritídy. Štúdia z Cochrane Collaboration v roku 2009 zistila, že olivový olej a stredomorská strava môžu zmierniť bolesť po 12-týždňovej štúdii.

Ako je uvedené v nedávnom článku v britskom denníku Sunday Express, olivový olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú aj v mastných rybách, ako sú tuniaky a lososy. Omega-3 funguje ako protizápalový prostriedok a pomáha znižovať opuch a bolesť v artritických kĺboch.
Slnečnicový olej na druhej strane obsahuje omega-6 mastné kyseliny. Zatiaľ čo malé množstvá Omega-6 nie sú škodlivé a mali by byť konzumované ako súčasť vyváženej stravy, Omega-6s je známe tým, že spôsobujú zápal, čím sa zhoršuje artritický opuch a bolesť.

Webová stránka Nadácie Arthritis naznačuje, že konzumuje denne 2 až 3 polievkové lyžice olivového oleja. Vedľa Omega-3 obsahuje olivový olej tiež oleocanthal , prírodnú zlúčeninu, ktorá funguje podobným spôsobom ako NSAID (nesteroidné, protizápalové lieky), tým, že znižuje účinok enzýmov, ktoré spôsobujú zápal. Bežným NSAID používaným pri artritickej bolesti je ibuprofén, ktorý ako väčšina liekov môže mať nepríjemné vedľajšie účinky. Užívanie pravidelných NSAID zvyšuje riziko zlyhania obličiek a žalúdočných vredov.

Oleocanthal bol zistený na zníženie zápalu v štúdii z roku 2005. Zistilo sa, že extra panenský olivový olej obsahuje rovnaké enzýmy ako drogy ako ibuprofén, napriek tomu, že molekulárna štruktúra oleocantalu a ibuprofenu sú úplne odlišné. Dr Gary Beauchamp, ktorý viedol túto štúdiu, zistil, že čím viac ošúchaného olivového oleja, tým viac oleocantalu to bude pravdepodobne obsahovať. Keď sa napije, olej by mal spôsobiť pocit pálenia v krku.
Konzumácia olivového oleja ako súčasti stredomorskej stravy má iné prínosy pre zdravie nepriamo spojené s príznakmi artritídy.
Zistilo sa, že prívrženci stredomorskej stravy na báze olivového oleja schudli, čo zmierňuje napätie na artritických kĺboch.
Existuje znížené riziko srdcových problémov a závažných ochorení, ako je rakovina.

Zdroj: https://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-health-news/arthritis-foundation-recommends-olive-oil/63385?utm_source=Olive+Oil+Times&utm_campaign=b487f4b237-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_cfd25322ac-b487f4b237-239113445


Leave a Reply

    Ja som jednoduchý popup