Olej v šalátoch zvyšuje absorpciu živín

by in Výhody olivového oleja, Zdravie 15. júna 2019

Olej v šalátoch zvyšuje absorpciu živín

Výskumníci v Iowa State University zistili, že olej plne prenáša výživové výhody konzumovanej zeleniny.
MARY WEST 18. októbra 2017

olej v šalátoch

Keďže živiny v jedle pracujú synergicky, jesť kombináciu niektorých potravín je často výhodnejšia než ich jedenie osamote, a to je na prípad troška oleja na vašom šaláte. Olej zvyšuje absorpciu ôsmych mikroživín, čo podľa nového výskumu zverejnili v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Najlepším spôsobom, ako to celé vysvetliť, je povedať, že pridanie dvojnásobného množstva šalátovej olejovej zálievky vedie k dvojnásobku absorpcie živín.
Wendy White, štátna univerzita v Iowe

Zatiaľ čo sa v štúdii použil sójový olej, olivový olej by bol oveľa lepšou voľbou kvôli mnohým zdravotným prínosom, ktoré s ním súvisia.
Vedúca autorka Wendy White, profesorka vedy o výžive a ľudská výživová poradkyňa, tiež zistila, že konzumácia šalátu bez oleja sa znižuje pravdepodobnosť, že živiny v zelenine sa absorbujú v tele.
Osem živín, ktoré sú potrebné a podieľajú sa pre dobré zdravie.
Zahŕňajú štyri karotenoidy: alfa-karotén, beta-karotén, lykopén a luteín. Zvyšné tri sú vitamín K a dve formy vitamínu E.
Olej tiež pomáha pri vstrebávaní vitamínu A, ktorý sa tvorí v črevách z alfa a beta-karoténu. Zvýšená absorpcia živín prináša dôležité zdravotné výhody, ako je ochrana zraku a prevencia rakoviny.
Absorpcia živín v korelácii s množstvom oleja pridaného do šalátu. To znamená, že čím viac oleja sa používa, tým lepšie sú absorbované živiny v tele.
“Najlepší spôsob, ako to vysvetliť, je povedať, že pridanie dvojnásobného množstva šalátovej olejovej zálievky vedie k dvojnásobku absorpcie živín,” povedala Whiteová.
Napriek zisteniam by spotrebitelia nemali namočiť svoje zeleniny obväzom, varovala Biela. Namiesto toho odporúča, aby sa dodržiavala americká smernica o výžive zahŕňajúca dve diely polievkové lyžice na deň v strave.
V štúdii 12 žien v štádiu vysokej školy jedli šaláty s rôznym množstvom sójového oleja, čo je štandardná zložka šalátových dresingov. Potom sa merali hladiny živín v krvi, aby sa určilo, koľko sa ich absorbovalo. Výsledky ukázali, že tí, ktorí spotrebovali najviac oleja, čo bolo o málo viac ako dve polievkové lyžice, absorbovali maximálne množstvo živín.
“Pre väčšinu ľudí bude olej prospešný koly absorpcii živín,” povedala Whiteová. ”
Priemerný trend, ktorý bol štatisticky významný, bol pre zvýšenú absorpciu živín.”
Aj keď štúdia jasne ukázala, že používanie oleja na šaláty predstavuje výhodu, sójový olej nemusí byť tou najlepšou voľbou.
Podľa Josepha Mercola, známeho prírodného lekára, olivový olej by bol omnoho zdravšou alternatívou.
Varuje, že sójový olej obsahuje vysoko spracované omega-6 mastné kyseliny, ktoré podporujú zápaly, čo je podporou najčastejších chronických chorôb.
Naopak, olivový olej
je tuk bohatý na antioxidanty a obsahuje dôležité vitamíny, má protizápalové vlastnosti a môže znížiť riziko chronických ochorení, ako sú kardiovaskulárne poruchy a cukrovka.
Okrem iného, aj pretože olivový olej podporuje stratou hmotnosti, dokonca diabetici môžu používať primerané množstvo na svoje zeleninové šaláty.

Zdroj : https://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-health-news/oil-salads-increases-absorption-nutrients/59172

Leave a Reply

    Ja som jednoduchý popup