Stredomorská strava úzko súvisí s nižším rizikom rakoviny močového mechúra

by in Výhody olivového oleja, Zdravie 15. júna 2019

STREDOMORSKÁ STRAVA A JEJ ÚČINKY
V spoločnej analýze 13 štúdií výskumníci skúmali vzťah medzi stredomorskou stravou (MedDiet) a rizikom rakoviny močového mechúra. Našli vysoký a stredný prístup k stravovaciemu plánu.
Na základe štúdie o tom, ako rakovina ovplyvňuje telo, zdravotnícke organizácie, vrátane American Cancer Society, obhajujú po výživnom stravovacom pláne. Zahŕňa to sústreďovanie stravy na ovocie, zeleninu a celé zrná a zároveň obmedzuje červené mäso a spracované mäso.
MedDiet je bohatý na protizápalové potraviny, najmä na ryby, olivový olej, ovocie a zeleninu. Pretože rast rakoviny sa urýchľuje v pro-zápalovom stave, protizápalová diéta by pomohla znížiť riziko.- Michelle Routhensteinová, preventívna kardiologická dietologička

Vedci z rôznych krajín po celom svete sa rozhodli zvážiť vplyv MedDiet na túto chorobu.
Skorší výskum ukazuje, že diéta znižuje riziko srdcových ochorení , Alzheimerovej choroby a rakoviny vo všeobecnosti, ako aj zníženie hladín LDL alebo zlého cholesterolu.
ĎALŠIE INFORMÁCIE: Health News
MedDiet je zložená hlavne z rastlinných potravin z ovocia, zeleniny, celých zŕn, strukovín a orechov. Namiesto soli sa spolieha na koreniny a bylinky na ochutenie; a namiesto masla to znamená použitie zdravého tuku olivového oleja. Stravovací plán zahŕňa konzumáciu rýb a hydiny aspoň dvakrát týždenne a obmedzuje ho na niekoľkokrát za mesiac.
MedDiet je však viac ako len zoznam potravinových inklúzií a vylúčení. Podľa Mayo Clinic je to vlastne životný štýl, ktorý zahŕňa pravidelné cvičenie, užívanie si jedla s rodinou a priateľmi a pitie červeného vína s mierou.
V súhrnnej analýze nazvanej Štúdia epidémie močového mechúra a nutričných determinantov (BLEND) sa výskumníci zaoberali údajmi z viac ako 600 000 účastníkov. Z týchto jedincov dostalo 2 425 diagnózu rakoviny močového mechúra: 1 480 pacientov malo invazívny typ bez svalov a 945 malo svalovo invazívnu odrodu.
Účastníci boli z Dánska, Austrálie, Španielska, Francúzska, Grécka, Nemecka, Talianska, Holandska, Švédska, Nórska, Spojených štátov a Spojených štátov.
Okrem informácií o diéte sú údaje zahrnuté do pohlavia, veku, etnicity, stavu fajčenia a patológie rakoviny močového mechúra, ktorá označuje malignitu toho, čo je svalové invazívne alebo invazívne.
„Posadnutosť a fyzická nečinnosť,“ napísal výskumný tím. „V súčasnosti sú lepšie dokázanými rizikovými faktormi spojenými s rozvojom rakoviny močového mechúra fajčenie, vek, mužské pohlavie a zamestnanie. “Pretože väčšina metabolitov požitého jedla prichádza do priameho kontaktu so sliznicou močového mechúra, ktorá môže tiež zohrávať úlohu pri rozvoji rakoviny močového mechúra.”
Nízka, stredná a vysoká priľnavosť k MedDiet.
Ocitli sa vo vyššom riziku rakoviny močového mechúra. Okrem toho majú tých, ktorí v skupine so strednou a vysokou adhéziou v strave mali nižší výskyt rakoviny v porovnaní s tými v skupine s nízkou adherenciou.
“Nemohli sme izolovať žiadnu konkrétnu podskupinu potravín (napr. Tuky, alkohol) zo stredomorskej stravy. “Môže to byť preto, že kombinovaný účinok kombinovaných faktorov diétneho vzoru je najviac ochranný.”
Štúdia bola publikovaná v European Journal of Nutrition.
Michelle Routhensteinová, preventívna kardiologická dietetička a majiteľka spoločnosti Entirely Nourished, povedala Olive Oil Times, ako MedDiet môže hrať úlohu v prevencii rakoviny.
“Med stravy je bohatá na protizápalové potraviny, najmä ryby, olivový olej , ovocie a zeleninu,” povedala. “Pretože rast rakoviny sa urýchľuje v pro-zápalovom stave, protizápalová diéta by pomohla znížiť riziko.” Okrem toho, strava je bohatá na antioxidanty, ktoré je uhasiť zadarmo, ktoré sa môžu premeniť na rast rakoviny, čím pomáha predchádzať bunkovým mutáciám a rozvoju rakoviny.

Zdroj : https://www.oliveoiltimes.com


Leave a Reply

    Ja som jednoduchý popup