Nový výskum spojuje konzumáciu olivového oleja so zníženou prevalenciou autoimunitných ochorení.

by in Výhody olivového oleja, Zdravie, Zdravotné typy 11. apríla 2023

Výskumníci zistili, že konzumácia olivového oleja podporuje zdravú mikrobiotu čreva a bráni vývoju črevných patogénov, ktoré narušujú imunitnú funkciu. *Prevalencia autoimunitných ochorení:

Výskumníci zistili pozitívnu koreláciu medzi dodržiavaním Stredomorskej diéty a zníženou prevalenciou autoimunitných ochorení.

Jedno z takýchto zistení je vzťah medzi fenolickými zlúčeninami, ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji, a podpornou funkciou imunitných buniek.

Nová štúdia uverejnená v časopise Frontiers in Immunology zistila, že olivový olej má antimikrobiálne vlastnosti, ktoré pôsobia proti patogénom v čreve, zabránia ich kolonizácii a umožnia množenie imunitnej funkcie.

Omega-3 viacnásobne nenasýtené mastné kyseliny v olivovom oleji potláčajú zápal a podporujú prospešnú mikrobiotu čreva.

Štúdia ďalej vysvetľuje, že omega-3 viacnásobne nenasýtené mastné kyseliny znižujú prítomnosť zápalových baktérií, čo vedie k zníženiu autoimunitnej reakcie.

Výskyt autoimunitných chorôb sa každoročne zvyšuje od 60. rokov minulého storočia. Dnes existuje viac ako 100 autoimunitných ochorení.

Autoimunitné ochorenie spôsobuje nadmernú aktivitu imunitného systému, ktorý omylem útočí na zdravé bunky v tele.

Nárast autoimunity sa spája s nízkokvalitnou stravou, sedavým spôsobom života a nerovnováhou črevnej mikrobioty. Strava bohatá na spracované potraviny a rýchle občerstvenie sú faktory spúšťajúce autoimunitné ochorenia.

Výskum je teraz zameraný na zahŕňanie metabolických dráh, pretože väčšina autoimunitných prípadov súvisí s metabolickým syndrómom.

Metabolický syndróm je skupina stavov, konkrétne cukrovka, obezita a srdcové ochorenia. Spoločnosťou medzi autoimunitnými chorobami a metabolickým syndrómom je zápal spôsobený imunitnými bunkami.

Samostatná štúdia publikovaná v časopise Frontiers in Immunology sa zameriava na konzumáciu polyfenolov, vrátane tých, ktoré sa nachádzajú v extra panenskom olivovom oleji, a ich protizápalové účinky.

Polyfenoly sú prírodné zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji. Patria do skupiny antioxidantov, ktorí majú rôzne zdravotné výhody. Niektoré z najhojnejších polyfenolov v olivovom oleji zahŕňajú hydroxytyrozol, tyrozol, oleuropeín a ligstroside. Tieto polyfenoly sa ukázali ako protizápalové, antioxidanty a antivírusové látky. Tiež boli spojené s nižším rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení, niektorých typov rakoviny a iných chronických ochorení. Množstvo a typ polyfenolov v olivovom oleji sa môže líšiť v závislosti na faktoroch ako je odroda olív použitých na výrobu, spôsob extrakcie a podmienky, za ktorých sa olivy pestovali. Olivový olej označovaný ako “extra panenský” sa obvykle považuje za olej s vyššou koncentráciou polyfenolov ako nižšie triedy.

Niektoré výhody zahŕňajú zníženie hmotnosti tela, obvodu pása, systolického krvného tlaku a inzulínovej rezistencie.

Tieto výhody naznačujú schopnosť znížiť metabolický syndróm tým, že sa znižujú jeho prispievajúce faktory. Výhody by sa taktiež vzťahovali na tie, ktoré sú spojené s autoimunitnými chorobami.

Konzumácia extra panenského olivového oleja aktivuje viacero metabolických dráh prostredníctvom svojich polyfenolov a fenolických zlúčenín, čím vyvoláva ochranu imunity.

Výskum naznačil, že konzumácia olivového oleja denne a dodržiavanie stredo-stredomorskej diéty dokáže bojovať proti autoimunitným stavom a metabolickému syndrómu spolu.

Zatiaľ nie je jasné, či denná konzumácia olivového oleja dokáže zvrátiť existujúcu autoimunitu. Avšak bolo dokázané, že znižuje zápal, čo umožňuje zníženie autoimunitných symptómov.

*Prevalencia sa v medicíne používa na opisovanie percentuálnej miery výskytu určitého ochorenia v populácii v konkrétnom čase. Týka sa to počtu osôb v populácii, ktoré sú momentálne postihnuté ochorením vzhľadom na celkový počet osôb v danej populácii. Vyjadruje sa to ako percento a môže sa meniť v čase, v závislosti na rôznych faktoroch, ako sú napríklad zmeny životného štýlu, liečebné možnosti a podobne.

Zdroj : https://www.oliveoiltimes.com

Leave a Reply

    Ja som jednoduchý popup